«بورس» منبع جدید تأمین مالی توسعه ریلی
سیاستهای کلی برنامه ششم توجه به اولویت بخش ریلی در توسعه حمل و نقل کشور و ایجاد مزیتهای رقابتی برای آن در طول اجرای قانون برنامه و دستیابی به سهم حداقل ۳۰ درصد حمل بار و ۲۰ درصد حمل مسافر را بر عهده راه آهن قرار داده است. مقرر شده امسال میزان حمل بار از ریل به ۸۲ میلیون تن افزایش یابد.به منظور تحقق این هدف بهبود ساز و کارهای تأمین مالی با مشارکت بخش غیردولتی و استفاده از ظرفیتهای بودجه در دست اقدام شرکت راه آهن قرار دارد. استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، منابع مالی خارجی، منابع بازار سرمایه از دیگر راهکارهای افزایش سرمایه در بخش ریلی است.برای دستیابی به این اهداف روز گذشته همایش فرصتهای سرمایهگذاری و تأمین مالی در حوزه حمل و نقل ریلی روز گذشته برگزار شد. با رشد و توسعه بازار سرمایه تحولی در تأمین نظام مالی حوزه حمل و نقل ریلی صورت گرفت.قیمت پایین انرژی در کشور خسارت زیادی به اقتصاد وارد کرده است. جبران اثرات زیانبار پایین بودن قیمت سوخت از طریق بازگرداندن منافع حاصل از صرفهجویی به بخش ریلی از اهداف مهم توسعه ریلی و استفاده از منابع برای رسیدن به این هدف است. به این منظور مشوقهای مختلفی برای جذب سرمایههای بخش خصوصی در قانون در نظر گرفته شده است.
به استناد قانون رفع موانع تولید رقابت پذیری و ارتقای نظام مالی کشور، شرکت راه آهن از طریق شرکت نفت، از محل منابع ناشی از صادرات سوخت صرفهجویی شده به سرمایه گذاران جدید در حوزه ریلی چه در زیر ساخت یا تأمین ناوگان یارانه صرفهجویی سوخت پرداخت میشود.
تأمین مالی روساخت و زیرساخت
در مراسم روز گذشته ۲ تفاهمنامه برای تأمین مالی در حوزههای مختلف رو ساخت و زیر ساخت حمل و نقل ریلی بین بازار سرمایه و راه آهن و بخش خصوصی به امضا رسید و در این تفاهمنامهها مشارکت بخش خصوصی در توسعه حمل و نقل بینالمللی سیستان و بلوچستان با رویکرد ترانزیت و همکاریهای بینالمللی به امضای طرفین رسید.شاپور محمدی رئیس سازمان بورس در همایش تأمین مالی توسعه ریلی گردش اوراق سررسید نشده بازار سرمایه را ۹۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: حجم بازار بدهی در ۲ سال ۷ برابر شده که این خبر خوبی در بحث تأمین مالی است اما این اوراق بیشتر دولتی بوده ولی تلاش ما این است که اوراق را بیشتر برای بخش خصوصی منتشر کنیم. او سرمایهگذاری در بورس را شفافترین معامله در کشور تعبیر کرد. چون به گفته او همه شرکتها تحت نظارت هستند مالیات میپردازند و اشتغالزایی میکنند. او ایران را در بین کشورهای اسلامی دارای متنوعترین ابزارهای مالی در بازار سرمایه نامید و گفت: تکمیل زیرساختها در اقتصاد کلان آثار بسیار مثبتی دارد هرچند که ممکن است در بازگشت سرمایه ابهاماتی وجود داشته باشد در حالی که این بخش به رونق سایر بخشهای اقتصادی منجر میشود.
۷۵۰ میلیون دلار صرفهجویی سوخت از طریق ریل
سعید محمدزاده مدیرعامل راهآهن هم در همایش تأمین منابع مالی در راه آهن با بیان اینکه ضرورت دارد بسیاری از بارهای جادهای به سمت ریل منتقل شود تا مصرف سوخت کاهش یافته و سوانح رانندگی کمتر شود، گفت: راهآهن ظرفیت حمل ۱۳۰ میلیارد تنکیلومتر بار را داراست.اگر یک تنکیلومتر بار از جاده به ریل منتقل شود ۳۵ سیسی صرفهجویی سوخت رخ میدهد، امروز حدود ۳۰ میلیارد تنکیلومتر بار میتواند به ریل منتقل شود که با احتساب مصرف ۳۵ سیسی و نرخ سوخت ۷۰ سنت، ۷۵۰ میلیون دلار صرفهجویی سوخت خواهیم داشت.