توضیحات رئیس ایدرو درباره ابهامات قرارداد رنو فرانسه و خرید زیرمجموعه سایپا
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، منصور معظمی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما ، توضیحاتی درباره قرارداد ایدرو با رنو داد و گفت: این توافقنامه به منظور استفاده از توانمندی های بیرونی انجام شده که امیدواریم پس از مذاکرات تکمیلی به قرارداد برسد. این تفاهم نامه یک سرمایه گذاری مشترک است که به صورت ۶۰ به ۴۰ و با ظرفیت تولید دو مرحله ۱۵۰ و ۳۰۰ دستگاه دیده شده است.
وی ادامه داد: محصولات تولیدی که در این تفاهم نامه به میان آمده به نام های نیوسیمبل ونیو داستر است که طبق تعهدات تعریف شده برای شریک فرانسوی در فاز اول باید ۴۰ درصد از این خودروها ساخت ایران باشد که در روند زمان مشخصی این رقم به ۶۰ تا ۸۰ درصد افزایش یابد. ۳۰ درصد ازتولید سالانه خودروهای ذکر شده باید با در نظر گرفتن بازار هدف در منطقه به صادرات برسد.
معظمی اظهار داشت: ایدرو قصد ورود به صنعت خودرو سازی را ندارد و تنها هدف ارتقا سطح توانمندی های خودرو سازان داخل به منظور بهره برداری بهتر و بیشتر مردم از خودرو های با کیفیت تر و ارزان تر دارد. سال قبل ۶۰۰ میلیارد تومان و امسال هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از سهام ایدرو به بخش خصوصی واگذار شده که در چارچوب حمایت از بخش خصوصی انجام گرفته است.
به گفته وی، ایدرو سایت شرکت بن رو را به قیمت کارشناسی از سایپا می خرد و به عنوان سرمایه در شرکت مشترک با رنو می آورد .
فرانسوی ها معتمد نیستند
محمدشجاعی فرد رئیس دانشکده فنی خودرو دانشگاه علم و صنعت در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: تجربه همکاری با فرانسوی ها درسال های قبل نشان داده که فرانسوی ها قابل اعتماد نیستند و در زمان تحریم ها ما را تنها می گذارند.
وی افزود: فرانسوی ها دنبال بازار ایران هستند نه کمک به صنعت خودروی ملی ما ، فرانسوی ها دنبال فروش بیشتر محصولات خود هستند و اگر شرایط تحریم ایجاد شود دوباره دست ما را از قطعه هایشان کوتاه می کنند. همچنین به قیمت بالای خودرو های پیشنهادی فرانسوی ها با مبلغ ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان اشاره کرد و گفت: این رقم برای اکثریت مردم جامعه مناسب نیست.
شجاعی فرد افزود: قرارداد میان خودرو سازان ایرانی و فرانسوی باید به گونه ای تنظیم شود که تمام محور های مطرح شده پیشین در آن دیده شود اما متاسفانه تجربه خوبی هم از تنظیم قرارداد نداریم.
وی گفت: وقتی خودمان تمام خط تولید را داریم چرا باید در قرارداد هایمان سهم کمپانی رنو را ۶۰ درصد و سهم خودرو ساز داخلی را ۴۰ درصد لحاظ کنیم.سازمان گسترش و نوآوری صنایع ایران شفاف رفتار نمی کند.اگر رنو نقدینگی بیاورد و نیروی کار و خط تولید را سرمایه تلقی نکند این توافق نامه پس از تبدیل به قرارداد قابل تقدیر است اما این امکان کمی بعید است.
سرمایه گذاری دو مرحله ایی رنو
معظمی در پاسخ به شجاعی فرد گفت: قرار است در فازاول قرارداد ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار و در فاز دوم ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار توسط فرانسوی ها سرمایه گذاری شود.
وی افزود: رنو همچنین موظف است که طرح و توسعه را به ایران بیاورد همچنین در این قرارداد تولید گیربکس، موتور خودرو، شاسی و بدنه در ایران انجام شود.کمپانی رنو همچنین موظف است در غالب جویند ونچر ۳۰ درصد تولید سالانه اش را با کارشناسی طرف ایرانی به صادرات برسد.اگر در گذشته خودرو سازان ما نتوانسته اند از حقشان دفاع کنند وظیفه ما است که در این قرارداد جلوی تکرار اشتباه را بگیریم.
وی این اقدام وزارت صنعت را در راستای مذاکرات انجام شده سایپا و ایران خودرو با شرکت ها فرانسوی عنوان کرد و افزود: این همکاری اتفاقی میمون است که دروازه تولید خودرو های با کیفیت را به روی مصرف کننده داخلی می گشاید.
شجاعی فرد گفت: اگر فرانسوی ها تولید قطعات را به ما بسپارند احتمالا قطعات خرد خواهد بود نه اساسی و در نهایت باز هم سر قطعه ساز داخلی بی کلاه خواهد ماند.
معظمی پاسخ داد : ظرفیت قطعه سازان ما بسیار بیشتر از آنچه که می بینید است و این قرارداد باید به افزایش کیفیت محصول قطعه سازان منجرشود و گرنه توان رقابت در میان آنها شکل نمی گیرد.
وی در پایان از مجهول ماندن قیمت خودروهای نیوسیمبل ، نیوداستر و کویید گفت: درباره قیمت ها هنوز صحبتی نکرده ایم اما باید به گونه ای باشد که اکثریت جامعه ما که به دنبال خوب و ارزان هستند را پاسخگو باشد.
وی همچنین به قیمت بالای خودرو های پیشنهادی فرانسوی ها با مبلغ ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان اشاره کرد و گفت: این رقم برای اکثریت مردم جامعه مناسب نیست.
نظر رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس
عزیز اکبریان رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: برای تحریک بازار داخلی به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم که این رقم از توان سرمایه گذاران داخلی خارج است.
وی ادامه داد: اگر سرمایه گذاران خارجی با صنعت گران و تولید کنندگان ایرانی وارد همکاری شوند باید بدانند که ما تنها به سرمایه گذاریشان نیازمندیم نه تولید و سازندگی آنها درایران ، ما نیاز به توانمندی برای رقابت با بازار جهانی داریم و بازار داخلی را به اسم سرمایه گذاری خارجی ها واگذار نمی کنیم.